Укупно приказа странице

петак, 9. септембар 2011.

MU’MINI SU POMAGAČI JEDNI DRUGIMA

Allah, subhanehu ve te’ala, obavezao je mu'mine da jedni drugima budu pomagači i da
se zajedno bore protiv kafira sa kojima trebaju biti u stalnom neprijateljstvu:

“O vjernici, ne uzimajte za zaštitnike jevreje i kršćane! Oni su sami sebi zaštitnici! A njihov je i onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati; Allah uistinu neće ukazati na pravi put ljudima koji sami sebi nepravdu čine. Zato ti vidiš one čija su srca bolesna kako se žure da s njima prijateljstvo sklope, govoreći: Bojimo se da nas kakva nevolja ne zadesi. A Allah će sigurno pobjedu ili nešto drugo od Sebe dati, pa će se oni zbog onoga što su u dušama svojimkrili, kajati, a oni koji vjeruju reći će: Zar su to oni koji su se zaklinjali Allahom, svojom najtežom zakletvom, da su zaista s vama? Djela njihova bit će poništena, i oni će nastradati. O vjernici, ako neko od vas od vjere svoje otpadne, - pa, Allah će sigurno mjesto njih dovesti ljude koje On voli i koji Njega vole, prema vjernicima ponizne, a prema nevjernicima ponosite; oni će se na Allahovom putu boriti i neće se ničijeg prijekora bojati. To je Allahov dar, koji On daje kome hoće - a Allah je neizmjerno dobar i zna sve. Vaši su zaštitnici samo Allah i Poslanik Njegov i vjernici koji ponizno molitvu obavljaju i zekat daju. Onaj ko za zaštitnika uzme Allaha i Poslanika Njegova i vjernike - pa, Allahova strana svakako će pobijediti.” (Al-Ma’ide, 51-56)

U ovim je ajetima Allah, dželle šanuhu, naglasio da je On zaštitnik i prijatelj mu’mina, a i
Njegov Poslanik i vjernici su prijatelji i zaštitnici tog mu’mina, bez obzira kojem plemenu,
naciji ili narodu pripadao:

“A vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima.” (At-Tawba, 71)

“Uistinu, koji vjeruju i isele se i bore imecima svojim i životima svojim na putu Allahovom, i koji daju utočište i pomažu - takvi su zaštitnici jedni drugih.” (Al-Anfal, 72)

“Zaista, vjernici su braća, zato izmirite braću svoju, i bojte se Allaha, da bi vam se smilovao.” (Al-Hugurat, 10)

A u hadisima Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, stoji:

“Primjer vjernika u međusobnoj pažnji, milosrđu i saosjećanju jeste primjer jednog tijela. Kada oboli jedan njegov organ, svi ostali organi mu se odazovu i pridruže u bolu nesanicom i temperaturom.“ (Buhari)

“Mu’min prema mu’minu jeste kao dijelovi jedne zgrade, jedan drugog učvršćuje. I tada on svoje prste ispreplete.” (Muslim)

“Nijedan od vas neće biti pravi vjernik, dok ne bude želio svome bratu ono što sam sebi
želi.” (Buhari i Muslim)

“Musliman je muslimanu brat; on ga neće oštetiti, niti potcijeniti, niti ga ne cjedilu ostaviti.” (Muslim)

Allah, dželle šanuhu, okarakterizirao je mu’mine kao međusobne zaštitnike i pomagače.
Učinio ih je braćom koja se moraju pomagati i jedni prema drugima saosjećati. Uzvišeni je
muslimanima naredio slogu, a zabranio im je razdvajanje:

“Držite se Allahovog užeta, zajedno, i ne razjedinjujte se.” (Ali ‘Imran, 103)

“Tebe se ništa ne tiču oni koji su vjeru svoju raskomadali i u stranke se podijelili, Allah će se za njih pobrinuti.” (Al-An’am, 159)

Pa kako da se pored svih ovih Kur’anskih i hadiskih tekstova ummet islama ponovo
razdvaja i razjedinjuje.Većina njih čak ide u krajnost kada se, braneći svoju skupinu, neprijateljski odnosi prema drugoj skupini i to sve kao rezultat slijeđenja strasti i prohtjeva bez ikakvog dokaza od Allaha,subhanehu we te’ala.
Uzvišeni je proglasio Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nevinim od onih muslimana koji se ovako ponašaju. Ovo su postupci karakteristični za novotare poput Havaridža koji su napustili džemat muslimana i dozvolili prolijevanje njihove krvi.

NAJBOLJA OPORUKA
Šejhul-Islam Ibn-Tejmijje
UTICAJ VJERE NA  OSLOBOĐENJE COVJEKA
Omer Sulejman el-Eškar

Нема коментара:

Постави коментар